• 18 oktober 2021 11:50

Dekker wil transparantie over kosten sportrechten

jul 3, 2014

793483_bodytext_image_sander-dekker-600br.jpg

De bedragen die de NOS betaalt, zijn nu nog vertrouwelijk maar als het aan Dekker ligt gaat dat veranderen. “Dergelijke geheimhoudingsbepalingen zijn begrijpelijk vanuit het belang van de verkopende partij. Maar zij dienen niet het algemeen belang, omdat zij niet bijdragen aan transparantie over de besteding van publieke middelen”, vindt de staatssecretaris. Volgens hem kan een gebrek aan transparantie bovendien leiden tot hogere prijzen.

”Voor toekomstige biedingsprocedures vind ik transparantie een essentieel punt. Verantwoording kunnen afleggen is voor een publieke organisatie een belangrijk uitgangspunt”, aldus Dekker. Hij gaat hierover in gesprek met de NOS en de publieke omroep om te bekijken hoe dat in de toekomst beter kan.

Volgens NOS-directeur Jan de Jong geldt de wens van Dekker niet alleen voor sportevenementen maar voor alle programma’s van de publieke omroep. Hij zegt in principe mee te werken, maar vraagt zich wel af in hoeverre je dat moet uitsplitsen.

”De NOS is voor transparantie. Wij hebben niets te verbergen”, zei hij donderdagochtend in een reactie op Radio 1. De Jong benadrukt dat er vooral andere partijen zijn die liever niet zien dat de bedragen openbaar worden. “Het gaat om informatie die voor de contractpartners concurrentiegevoelig is. Openbaarmaking beïnvloedt toekomstige biedingen en contracten.” Bovendien zegt een bedrag niet zoveel zonder duiding en context, aldus De Jong.

Geheimzinnig
De kosten voor uitzendrechten zijn altijd met geheimzinnigheid omgeven, wel is duidelijk dat ze tot het begin van de kredietcrisis decennialang alleen maar stegen, zo meldt de Telegraaf. Waar KNVB-voorzitter Lotsy in 1952 nog zei dat de voetbalbond ’niets hoefde te verdienen’ aan de uitzendrechten voor een interland, vormen deze betalingen nu de belangrijkste inkomsten voor grote sportorganisaties.

De NTS betaalde in 1953 vijfhonderd gulden voor een hele interland. Tegenwoordig is de kosten voor uitzendrechten enorm hoog. De NOS kost een gezin in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat maar liefst 60 cent naar sport.

De samenvattingen van de eredivisie kosten ongeveer 20 tot 25 miljoen euro per jaar, zeggen goedgeinformeerde Hilversumse bronnen. [Radio.NL/Novum/Telegraaf]