• 18 oktober 2021 12:31

VPRO Documentaire Prijs 2014 voor: Noord Oost Hard West

jul 2, 2014

"Noord Oost Hard West! zet je regelmatig op het verkeerde been. Elke aanname die je in de gekozen arena hebt, wordt keer op keer omgedraaid. Er wordt niets uitgelegd. Je wordt aan het denken gezet. Knap hoe dicht de crew bij de personages is gekomen. De film is rauw, ongemakkelijk, onvoorspelbaar, rigoureus en eindigt met een prachtige schrijnende scene", aldus de jury bestaande uit Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO) Karen van Dijk (maker bij VPRO’s experimenteerlab Dorst) en Karen de Bok (hoofdredacteur TV).

Met de documentaire prijs wil de VPRO jong documentaire talent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Film en Televisie Academie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury let daarbij speciaal op durf: makers die gebruik durven maken van vernieuwende vertelvormen en daarmee bewust de grenzen van het documentaire genre opzoeken.

De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor zes crewleden naar het Sheffield Doc/Fest in Engeland. Hier kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival. [Radio.NL]