• 18 oktober 2021 12:16

Lichte groei in aantal omroepleden bij publieke omroepen

jul 2, 2014

793429_bodytext_image_PubliekeOMR01-NPO250br-2013.jpg

Dat blijkt uit cijfers van het Commissariaat voor de Media, dat staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) adviseert de negen (fusie)omroepen erkenning te verlenen voor de periode 2016-2020.

Dit zijn AVROTROS, KRO-NCRV, VARA-BNN, EO, Omroep MAX, VPRO. Powned, WNL en HUMAN, evenals de taakorganisaties NOS en NTR

KRO-NCRV grootste omroep
Door de samenwerkingen heeft KRO-NCRV met achthonderdduizend sympathisanten het grootste ledenbestand. KRO-NCRV is trots op het feit dat KRO en NCRV samen de grootste fusieomroep vormt. "Het betekent dat er een groot draagvlak is en veel steun voor het omroepbedrijf en zendtijd voor de prachtige programma’s waarmee vaak maatschappelijke thema’s op de kaart worden gezet."

Directievoorzitter Coen Abbenhuis: “De KRO-NCRV spant zich in voor een samenleving die ruimte biedt voor allerlei opvattingen en leefstijlen. Daarbij vinden wij het noodzakelijk om mensen te verbinden en kiezen we voor de dialoog. Wij doen dat altijd vanuit onze levensbeschouwelijke achtergrond. Dat is terug te zien in bestaande programma’s als Brandpunt en Altijd Wat, Hello Goodbye, Spoorloos, Over de Streep en Van de Straat. Ook nieuwe programma’s sluiten aan bij deze visie”.

VARA-BNN staat met 747 duizend leden op de tweede plaats. Omroep MAX wist ruim honderdduizend extra leden aan zich binden en ging naar ruim 345 duizend. De grootste verliezers zijn AVROTROS. Gezamelijk raken ze ruim 182.000 leden kwijt. Welke omroep de meeste leden heeft verloren is niet bekendgemaakt.

Mimimaal aantal leden
Om op het publieke bestel te mogen uitzenden, moeten omroepen minimaal 150.000 leden hebben. Nieuwe zenders hebben minimaal 50.000 leden nodig. Voor de Mediawet moet een omroeplid om mee te tellen minimaal zestien jaar zijn, in Nederland wonen en een minimum jaarlijkse contributie van € 5,72 hebben betaald.

Voorlopige erkenning
De omroepen Powned, WNL en Human komen volgens het commissariaat in aanmerking voor voorlopige erkenning, omdat de omroepen elk meer dan vijftigduizend leden hebben. Human heeft ruim 68.000 leden. Het aantal leden van WNL is geslonken van ruim 59 duizend naar ruim 52 duizend.

Levensbeschouwelijke omroepen
Voor de kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel geen plek meer. Dit zijn de Boeddhistische Omroep (BOS), Human, IKON/ZvK, Joodse omroep, OHM, RKK en Stichting Zendtijd Moslims (SZM). De 2.42-instellingen kunnen uitzenden tot eind 2015.

Deuren BOS gesloten
Opvallend is de Boeddhistische Omroep. BOS startte begin 2014 nog een wervingscampagne. De omroep, die ook in 2015 moet stoppen, krijgt op dit moment per jaar twee miljoen euro publiek geld.

Maar bij BOS is al weken lang niemand meer bereikbaar. Zelfs directeur Laetitia Schoofs wil geen reactie geven. De omroep lijkt de deuren eerder te hebben gesloten. Maar BOS blijft wel geld ophalen via de campagne op haar website. [Radio.NL/Novum]