• 18 oktober 2021 13:33

SBS Discovery wint race om landelijk FM-kavel Denemarken

jul 1, 2014

793388_bodytext_image_1.jpg

Eerder dit jaar startte de Deense overheid de verdeelprocedure op voor kavel FM5. Dit kavel werd tot en met 2005 gebruikt door Sky Radio. Sinds 2008 exploiteert SBS Discovery het kavel en is de hitzender Nova FM te horen. FM5 betreft een landelijk dekkend FM-net die verdeeld werd middels een vergelijkende toets.

Radiostations mochten zelf beslissen wat ze uit willen zenden op het kavel. De enige voorwaarden zijn dat ze per jaar 400 uur nieuws moeten uitzenden tussen 6 en 24 uur en uit moeten gaan zenden via DAB. Daarnaast moeten radiostations jaarlijks licentiekosten betalen. Dit is een variabel bedrag bepaald op basis van omzet en winst en varieert tussen de 5 en 15%.

In mei werd bekend dat twee partijen zich gemeld hadden voor het kavel: SBS Discovery Radio en MTG Radio (P4) uit Noorwegen. Afgelopen donderdag werd bekend dat de licentie opnieuw naar SBS Discovery gaat. De Deense mediaraad geeft aan dat beide partijen kwalitatief uitstekende aanvragen hebben ingediend, maar dat het businessplan van SBS Discovery net iets beter was.

Terwijl bij SBS Discovery in Kopenhagen de champagne ontkurkt werd, likten de medewerkers van MTG Radio in Oslo hun wonden. Het bedrijf is teleurgesteld dat het de licentie is misgelopen. MTG had namelijk gehoopt eindelijk eens voet aan de grond te krijgen in het Deense radiolandschap. Momenteel is MTG in Denemarken alleen actief op televisiegebied met de zender TV3+.