• 18 oktober 2021 13:40

ACM verwacht melding De Persgroep en Mecom

jul 1, 2014

De ACM heeft in eerste instantie vier weken om tot een oordeel te komen, maar dat kan worden verlengd met nog eens twaalf weken. Mocht de ACM concluderen dat de samenvoeging van de twee bedrijven een te groot marktaandeel krijgt, dan kunnen de twee bedrijven een voorstel doen waarmee dat probleem wordt opgelost.

Volgens cijfers van HOI en het Commissariaat voor de Media heeft Mecom een marktaandeel van 23,9 procent en De Persgroep een marktaandeel van 23,8 procent. Samen is dat 47,7 procent. Mecom is echter in gesprek over verkoop van de twee regionale dagbladen in Limburg. Die zijn samen goed voor 4,2 procent.

Volgens de ACM-woordvoerder is er geen hard maximum voor het marktaandeel van krantenbedrijven. De woordvoerder benadrukt dat er een analyse wordt gemaakt van zowel de lezers- als de advertentiemarkt. In het verleden gaf de ACM bijvoorbeeld toestemming voor de overname door De Persgroep van PCM, onder de voorwaarde dat NRC Handelsblad en nrc.next werden verkocht.

Vorige maand meldde De Persgroep-topman Christian van Thillo nog dat hij overwoog NRC Handelsblad en nrc.next weer terug te kopen. Of die plannen nu van de baan zijn, is niet duidelijk. [Radio.NL/Novum]