• 18 oktober 2021 13:18

Tour de France 2014 drie weken live op Radio 1

jun 30, 2014

Radio Tour de France
Dione de Graaff en Jurgen van den Berg nemen dit jaar opnieuw plaats achter de microfoon van NOS Radio Tour de France. Dione de Graaff van 14.00 en 16.00 uur en Jurgen van den Berg van 16.00 tot 18.00 uur.

Live Tourflitsen van verslaggever Gio Lippens aan de finish en van Sebastiaan Timmerman op de motor vormen de rode draad van het ‘radio-instituut’.

Uiteraard zullen de luisteraars in de eerste week ook worden bijgepraat over het actuele WK-nieuws en zal Roelof de Vries dagelijks door zijn social media-bril een blik werpen op het peloton. Verder zijn er weer drieëntwintig Tourartiesten geselecteerd. Vanwege de start in Engeland is er ook een aantal Engelse artiesten gekozen, onder wie Robbie Williams en Adèle. Frankrijk wordt vertegenwoordigd door onder meer Zaz en Charles Aznavour. De Tourartiest is vier keer per uitzending te horen. Ook nieuwe Franse hits ontbreken dit jaar niet.

Opmerkelijke truien
Nieuw in Radio Tour is de rubriek ‘Les Maillots du Tour’. Gio Lippens, Sebastiaan Timmerman en Steven Dalebout hebben een reeks verhalen gemaakt over opmerkelijke Tourtruien en hun dragers. Zo weten de meeste wielerliefhebbers wel dat Steven Rooks een van de winnaars is van de bolletjestrui.

Maar er hangt in de kledingkast van Rooks nóg een trui van een klassement dat hij zelfs tweemaal won: de ‘lapjestrui’. Deze trui werd gedragen door de renner die de leiding had in het combinatieklassement. Deze ranking was tot 1989 gebaseerd op de klassering van een renner in alle andere klassementen. En wist u dat Leon van Bon ooit in de bolletjestrui heeft gereden in de Tour? Als u dat niet wist, geen schande…

Er zullen er niet veel mensen zijn die zich dát herinneren. Van Bon is wellicht de Nederlandse renner die het kortst ooit in de bergtrui heeft gereden: slechts 10 kilometer. In de Tour van 1996 moest Van Bon, met de bolletjestrui om de schouders, al na tien kilometer opgeven vanwege een knieblessure.

Televisie
Alle etappes zijn ook te volgen via Nederland 1 en worden ook dit jaar voorzien van commentaar door het duo Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Verder is er dagelijks om 19.30 uur een NOS Tourjournaal op Nederland 3, met onder meer een samenvatting van de etappe en de laatste reacties uit de koers.

’s Avonds wordt de Tourdag in stijl afgesloten met De Avondetappe op Nederland 1 door presentator Mart Smeets. [Radio.NL]