• 18 oktober 2021 13:37

De Persgroep doet bod op eigenaar Wegener

jun 30, 2014

De Persgroep, in Nederland eigenaar van onder meer de Volkskrant, het AD en Het Parool, biedt per aandeel van het Britse bedrijf 1,55 pond. Dat is een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van Mecom vrijdag. De Persgroep wil de overname financieren met eigen geld en met een lening uitgegeven door BNP Paribas. De directie van het Britse concern noemt het bod 'eerlijk en redelijk' en raadt het bod de aandeelhouders unaniem aan.

Volgens topman van De Persgroep Christian Van Thillo is de overname logisch, gezien het geloof van zijn bedrijf dat consolidatie in de media-industrie essentieel is om kranten 'op een winstgevende manier' om te bouwen tot multimediamerken. Volgens hem zijn De Persgroep en Mecom samen beter in staat om leidend te worden in zowel print als online.

Mecom is naast eigenaar van de Wegener-kranten zoals Tubantia en de Stentor, ook eigenaar van de Limburg Media Groep. Het Belgische Concentra heeft op de Limburgse media echter een bod uitstaan. De gesprekken hierover worden voortgezet, aldus Mecom. Verder heeft het Britse concern ook Deense kranten in het portfolio. Het hele concern had vorig jaar een omzet van bijna 808 miljoen euro. Het operationele resultaat (EBITDA) bedroeg 88 miljoen euro.

De Persgroep wilde in eerste instantie alleen Wegener kopen, zo staat in het officiële bod. Mecom ontving voor de regionale kranten een bod van 220 miljoen euro afgelopen mei. Omdat ook de Limburgse kranten te koop staan, zou er op deze manier echter te weinig waarde overblijven voor de aandeelhouders, schrijft Mecom. Die heeft De Persgroep vervolgens overtuigd om op geheel Mecom een bod uit te brengen.

De deal tussen De Persgroep gaat door als driekwart van de aandelen zijn aangemeld. De overname moet daarnaast worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. [Novum/Radio.NL]