• 18 oktober 2021 13:09

België: Huwelijk tussen VRT en RTBF na halve eeuw voorbij

jun 30, 2014

De VRT en RTBF zijn gevestigd in een groot complex aan de Auguste Reyerslaan in Brussel. Wie vanaf de oostkant de stad in gereden komt via de E40 kan het pand haast niet missen, want het staat pal onder de zendmast van Brussel.

In het kolossale pand zijn alle radio- en televisieafdelingen van beide omroepen gevestigd. En dat is tamelijk uniek aangezien het over het algemeen water en vuur is tussen de Walen en de Vlamingen vanwege de taalstrijd. In het pand zelf is hier in eerste instantie weinig van te merken, want wie nietsvermoedend op de begane grond de verkeerde kant op loopt, loopt zo van de VRT bij de RTBF naar binnen, zo ontdekte de redactie van Radio.NL tijdens een bezoek in 2006.

Toch bleek er wel degelijk een strijd bezig te zijn tussen de VRT en de RTBF en bleken er zijn praktijken bezig te zijn die een beetje op apartheid in Zuid-Afrika leken. Zo moesten medewerkers van de VRT in de kantine van de RTBF meer betalen voor broodjes en koffie dan medewerkers van de RTBF, zo meldt de krant De Morgen. Het onderscheid werd gemaakt middels servetjes. Wie met een Vlaams accent bestelde, kreeg een andere kleur servetje dan wie met een Franse tongval bestelde. Hierdoor wist de caissière welk bedrag ze aan moest slaan.