• 18 oktober 2021 13:04

Tien jaar cel voor Nederlandse journaliste Rena Netjes in Egypte

jun 23, 2014

Nederland roept de Egyptische ambassadeur nu op het matje vanwege de veroordeling van de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagochtend weten. "Nederland neemt deze zaak hoog op."

Nederland is 'zeer teleurgesteld' in het vonnis dat de Egyptische rechter heeft uitgesproken tegen Netjes. Zij werd maandag veroordeeld tot tien jaar cel omdat ze zou hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap.

"Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's", reageert Timmermans. Hij wijst erop dat Netjes zich tijdens het proces niet mocht laten bijstaan door haar advocaten, omdat zij niet in Egypte was. Ook zou de rechter nooit op haar specifieke zaak zijn ingegaan.

"Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan", aldus minister Timmermans, die de gang van zaken strijdig met VN-verdragen noemt.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil de kwestie dinsdag bespreken tijdens het wekelijkse vragenuur. Dat Timmermans de ambassadeur op het matje heeft geroepen, kan alvast op zijn instemming rekenen. De liberaal wil onder meer weten wat het beraad met Timmermans' collega's precies heeft opgeleverd. [Radio.NL/Novum]