• 18 oktober 2021 12:15

Niet-lineair tv-kijken steeds populairder

jun 20, 2014

Consumenten hebben verschillende behoeftes als het gaat om informatie en functionaliteiten binnen audiovisuele content. In het onderzoek van het Bindinc. Kenniscentrum is er ingezoomd op de verschillende segmenten binnen lineair en niet-lineair kijkgedrag. Het onderzoek ‘Hoe willen televisiekijkers gegidst worden’ is tussen december 2013 en januari 2014 uitgevoerd door onderzoeksbureau Veldkamp onder 1.280 respondenten in de leeftijd van 13 tot 70 jaar.

Interactieven en innovatieven meest open voor nieuwe functionaliteiten

Vijf verschillende segmenten schetsen de verschillen in tv kijkgedrag.

De meer ‘niet-lineaire veelkijkers’ zijn in het model de ‘innovatieven’ en de ‘interactieven’ genoemd en hebben meer behoefte aan informatie, zijn vooruitstrevender in het gebruik van nieuwe media en kijken daarop ook vaker naar audiovisuele content.

De ‘functionalisten’, ‘modalen’ en ‘traditionelen’ kijken meer lineair televisie, en kijken gemiddeld minder naar audiovisuele content en hebben ook een afwijkende behoefte aan informatie over audiovisuele content.

Hoe ouder, des te meer gepland en minder spontaan men kijkt
Een meerderheid van de 55-plussers gebruikt de papieren programmagids en bepaalt van tevoren wat ze wil zien, terwijl 18-54-jarigen vaker gebruikmaken van de EPG en spontaan kijken. Praten met anderen en social media wordt meer door jongeren gebruikt en vaker om beoordelingen en kijktips uit te wisselen.

Bijna de helft van het Nederlandse publiek gebruikt daarnaast trailers als informatiebron. Een grote meerderheid van de jongeren (67%) gebruikt de smartphone voor audiovisuele content. [Radio.NL]