• 18 oktober 2021 13:15

Media klagen bij Tilburg over pr-stunt homowijk

jun 19, 2014

Een projectontwikkelaar kondigde woensdag in Tilburg een omheinde homowijk op te zetten. De gemeente steunde het initiatief, zo was op de website van het bedrijf te lezen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties, onder meer van homobelangenorganisatie COC Nederland. In de loop van de avond bleek het om een stunt te gaan ter promotie van Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

”Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente”, schrijven Marcel Gelauff van de NOS en Peter Vandermeersch van NRC. “Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief.”

Het is ongebruikelijk voor woordvoerders van gemeentes om vertegenwoordigers van de media bewust op het verkeerde been te zetten voor een grap of stunt. Zelfs rond 1 april is het gebruikelijk dat voorlichters het toegeven als hun wordt gevraagd of iets een grap is.

Vandermeersch en Gelauff – de laatste is ook voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren- schrijven dat de geloofwaardigheid van hun merken door de actie van de gemeente is aangetast. Ze zeggen zich te beraden op wat dit betekent voor de verhouding tussen de gemeente en hun redacties.

Ook vanuit Novum Nieuws gaat een brief naar de gemeente uit onvrede over de ‘misleidingsactie’. [Novum/Radio.NL]