• 18 oktober 2021 13:29

Vrijlating hongerstaker Caïro geeft journalist hoop

jun 18, 2014

”We rekenen erop dat wij de volgende zijn”, zei Fahmy vanuit het ziekenhuis waar zijn schouder werd onderzocht. ”We hebben alles dat ze tegen ons hebben ingebracht van tafel geveegd.”

Fahmy en twee andere journalisten van Al-Jazeera staan terecht voor betrokkenheid bij terrorisme. Ze zouden hebben samengewerkt met de inmiddels als terreurorganisatie bestempelde Moslimbroederschap. Maandag velt de rechtbank naar verwachting het vonnis in hun zaak. Zes collega-journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, worden bij verstek berecht.

El-Shamy, die al vier maanden in hongerstaking was, kwam dinsdag vrij. Het openbaar ministerie had zijn vrijlating bevolen omdat de 26-jarige gevangene er slecht aan toe is. De ooit mollige El-Shamy heeft een derde van zijn lichaamsgewicht verloren en is erg verzwakt.

Hij werd buiten opgewacht door zijn opgetogen echtgenote, moeder en broers. Al-Jazeera noemde El-Shamy’s vrijlating ‘eerder een opluchting dan een reden voor feest’. De nieuwszender maande de Egyptische autoriteiten ook El-Shamy’s vakbroeders hun vrijheid terug te geven. [Novum/Radio.NL]