• 18 oktober 2021 11:53

Filmindustrie verliest mogelijk 78 miljoen door piraterij

jun 17, 2014

De schadeberekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen Maar Nette Mensen, in opdracht van de Nederlandse verenigingen van onder meer filmproducenten en distributeurs, en het Nederlands Filmfonds. Het onderzoek richtte zich op downloadgedrag van films in combinatie met de daadwerkelijk gemeten downloads via peer-to-peernetwerken over een periode van zes maanden.

Jaarlijks worden in Nederland 61 miljoen films gedownload uit illegale bron. Voor elke tien illegale downloads worden 3,2 films minder gekeken via legale kanalen, aldus de onderzoekers. Het percentage Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar dat films downloadt uit illegale bron is toegenomen van achttien procent in 2008 naar 56 procent in 2014. Verreweg de belangrijkste reden om een film te downloaden of te streamen is omdat ze deze zo gratis kunnen zien.

Regisseur Antoinette Beumer, bekend van films als De Gelukkige Huisvrouw en Loft, reageert geschokt op het rapport. "Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in acht weken tijd 85.952 illegaal gedownload is", zegt ze in een verklaring. "Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken."

Downloaden uit illegale bron was in Nederland de afgelopen twaalf jaar toegestaan omdat de regering van mening was dat het onder de uitzondering van de thuiskopie viel. Het Europees Hof van Justitie heeft deze Nederlandse interpretatie echter onrechtmatig verklaard. Daarmee is downloaden uit illegale bron in Nederland sinds 10 april verboden, hoewel het verbod niet wordt gehandhaafd.

"78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse omzet van de Nederlandse filmindustrie van dvd en video on demand", zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland. "Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken." [Radio.NL/Novum]